Fűnyíró választás 2020-ban

Elfogyott

Kiemelt termékek

Riwall PRO RPM 4234 P

81 990 Ft
Elfogyott

Kiemelt termékek

Riwall PRO RPM 4735 P

98 990 Ft

A rendszeres fűnyírás elengedhetetlen ahhoz, hogy szép, ápolt gyepünk legyen a ház körül. A fűnyíró választásnál számos szempontot figyelembe kell vennünk, hogy a számunkra legideálisabb gépet vásárolhassuk meg. Át kell gondolnunk, hogy milyen és mekkora területet szeretnénk vele nyírni, ehhez igazíthatjuk a fűnyíró teljesítményét, típusát, méretét.

fűnyíró

A fűnyíró típusának megválasztása

A fűnyíró típusát kertünk tulajdonságaihoz, adottságaihoz érdemes igazítanunk. Alapvetően 3 féle verzióból választhatunk: elektromos (vezetékes), benzines, vagy akkumulátoros fűnyíró készülék. Természetesen mindhárom típusnak vannak előnyei és hátrányai. Kisebb kert esetén elegendő a vezetékes fűnyíró is. Nagy előnye az alacsony ár, a csendes üzemelés, illetve, hogy széles választék áll belőle rendelkezésre a piacon. Használata egyszerű, csak az áramhálózatra kell csatlakoztatnunk, megnyomni az indítógombot és kezdhetjük is a munkát. Hátránya, hogy az áramvezető kábelt fűnyírás közben mindig kerülgetnünk kell, húznunk kell magunk után. Az aksis fűnyíró megoldja a kábel problémát, munka közben nem kell a hálózatra csatlakoztatnunk, így használata kényelmes, illetve ez a fajta is nagyon csendes. További előnye, hogy környezetkímélő, mert nincsen kicsöpögő olaj, sem elégetett üzemanyag, mint a benzines gépeknél, valamint nem kell bajlódnunk a benzintartály feltöltésével sem. Szerviz költsége is alacsonyabb, mint a másik 2 típusnak, mert kevesebb a kopóalkatrésze, lassabban amortizálódik. Viszont ennek a verziónak is vannak hátrányai, például, hogy az akkumulátor kapacitása véges. Egy kisebb területet (az aksi méretétől függően kb. 300-500 m2-t) egy töltéssel is le tudunk nyírni vele, de ettől nagyobb kerteknél csere akkumulátorra van szükség. Ez a típus jellemzően magasabb árkategóriába tartozik, mint a vezetékes társai.

Ha 600-800 m2-től nagyobb füves területtel rendelkezünk, akkor érdemes egy benzinmotoros fűnyíró beszerzését megfontolni. Ennek hátránya, hogy a nagyobb motorteljesítmény miatt hangosabb, mint a fent említett társai. Ezeken kívül természetesen léteznek más alternatívák is a gyep rendben tartására, ilyenek például a robotfűnyírók, a fűnyíró traktorok, illetve egyéb kézi szerkentyűk.

Milyen vágási szélességre van szükségünk?

Egy alacsony vágószélességgel rendelkező géppel nem célszerű belekezdeni egy nagy (800-1000 m2-es) terület nyírásába, hacsak nem unaloműzésből szeretnénk kertészkedni. Ez azért sem lenne szerencsés, mert könnyen túlterhelt lehet a fűnyíró, ezáltal hamar meghibásodhat. Ezzel szemben kis területre sem érdemes túl nagy vágószélességű gépet venni, mert egyrészt az ára is magasabb, és lehetséges, hogy el sem férünk vele rendesen a növények, vagy egyéb kerti akadályok között. Ezenkívül a nagyobb vágószélesség együtt jár a nagyobb súllyal is, tehát az ilyen fűnyíró tologatása nehezebb, fárasztóbb lehet.

Teljesítménye és a motor típusa

A méretnek és teljesítménynek arányban kell lennie egymással. A kisebb teljesítményű gépek könnyebben kezelhetők, amit hölgyek is kényelmesen használhatnak. Vezetékes fűnyíró esetén a motorteljesítmény alapvetően meghatározza, hogy mennyire könnyen lehet vele dolgozni. A benzines verzióknak általában nagyobb a teljesítményük, itt viszont nem annyira egyértelmű a motor teljesítménye és a könnyed munkavégzés közötti párhuzam, mivel ennél a típusnál a hengerűrtartalom is befolyással van a teljesítőképességre.

Kényelmes munkavégzés

Ha szeretnénk minél kényelmesebbé tenni a fűnyírást, akkor válasszunk olyan gépet, ami fűgyűjtő kosárral rendelkezik, így megúszhatjuk a fárasztó gereblyézést. Ha pedig teljes kényelemre vágyunk, akkor egy önjáró fűnyíró lesz a tökéletes társunk a munka során.

Elfogyott

Kiemelt termékek

Riwall PRO RPM 4234 P

81 990 Ft
Elfogyott

Kiemelt termékek

Riwall PRO RPM 4735 P

98 990 Ft
Elfogyott

Elektromos fűnyíró

Riwall PRO REM 4218

59 990 Ft
Elfogyott
49 990 Ft

Elektromos fűnyíró

Riwall PRO REM 3813 i

33 990 Ft
Elfogyott

Elektromos fűnyíró

Riwall PRO REM 3310 i

25 990 Ft