Rotációs kapa választékunk 2024-ben

A fűnyírók, fűkaszák mellett kertünk leghasznosabb gépe a rotációs kapa, avagy a kapálógép. Egy kisebb terület felásása is nagyon nagy fizikai munkát jelenthet, ha kézzel kell megoldanunk, így ha ilyen jellegű terveink vannak, mindenképp érdemes beszerezni egy rotációs kapát, hogy megkíméljük magunkat a fáradalmaktól.

rotációs kapa kapálógép

Mire jó a rotációs kapa?

A rotációs kapa különféle talajművelési munkálatokra használható, például magágyások előkészítése, a föld fellazítása, gyomtalanítás, stb. Ezek a műveletek természetesen kézi kapával is megoldhatók, viszont egy kapálógép sokkal nagyobb erőkifejtéssel, gyorsabb munkavégzésre képes. Keményebb talajhoz, nagy területre már mindenképp ajánlott a rotációs kapa használata.

A megfelelő rotációs kapa kiválasztása

Ahhoz, hogy a számunkra legideálisabb kapálógépet válasszuk ki, jó néhány szempontot át kell gondolnunk. Első lépésben azt kell meghatároznunk, hogy milyen területen szeretnénk használni: mekkora a földterület mérete, milyenek a talaj tulajdonságai. A magas minőségű gépek alkalmasak a kemény, kötött talajok megmunkálására is, de a gyomos, elhanyagolt munkaterületekre erősebb, nagyobb önsúlyú rotációs kapa használata javasolt. Ezen belül olyat érdemes választanunk, amelynek nagyobb a hajtómű lehajtási áttétele. Ezeknél kisebb a kapakés vágósebessége, ami azt eredményezi, hogy mélyebben be tud hatolni a talajba. Homokos szerkezetű talajhoz pörgősebb áttételű kapálógép használata javasolt. A munkaszélesség is egy meghatározó adat a rotációs kapa esetében. Annál gyorsabban tudunk haladni a talaj átforgatásával, minél szélesebb sávban tud egyszerre dolgozni a kapálógép. Fontos szempont az is, hogy csak alkalmi használatra, hobbi célra, vagy rendszeres földművelésre szeretnénk gépet vásárolni.

Ha meghatároztuk a kívánt motorteljesítményt és munkaszélességet, vegyük számba a minőségi szempontokat is. A magasabb minőségű termékekkel tudunk irányváltást végezni, mégpedig úgy, hogy válogatjuk az előre, illetve hátrameneti funkciókat. Ez hasznos lehet például, ha kertünk sűrűn van ültetve fákkal, vagy bokrokkal. Egy másik fontos funkció a zaj- és rezgéscsillapítás, ami jóval kényelmesebbé teszi a munkát. Lényeges még a gép súlya, jó irányíthatósága, illetve hogy több fokozatú legyen a sebessége.

Rotációs kapa típusok a motor típusa szerint

Ennél a döntésnél szintén a megművelendő terület mérete és a talaj szerkezete a mérvadó. Az elektromos kapálógép kisebb földeken, kertekben történő munkákhoz ideális lehet, mivel egyszerűbb velük a közlekedés könnyebb súlyukból, illetve keskenyebb kapálási szélességükből (kb. 15-20 cm) adódóan. Az elektromos rotációs kapa használata során nem kell bajlódnunk az üzemanyag utánpótlással, viszont a csatlakozó kábele korlátozhatja a munkavégzést.

A benzinmotoros kapálógépek nagyobb teljesítménnyel rendelkeznek, ezért alkalmasak a nagyobb földterületekhez, illetve megbirkóznak a kemény talajtípusokkal is. Léteznek közepes (40-50 cm), illetve nagy (90-100 cm) vágásszélességű termékek is, az utóbbiak már a profi kategóriába tartoznak. A benzines rotációs kapa ára jellemzően magasabb, mint az elektromos változaté, de a magasabb árral együtt jár az erősebb motor, nagyobb teljesítmény, valamint nagy előnyt jelent még, hogy a benzines alapgépekhez sokféle hasznos kiegészítőt tudunk vásárolni (pl. hóeke, fűnyíró adapter, stb.), aminek segítségével nemcsak kapálásra lesz alkalmas a gépünk, hanem többféle kerti munkát is el tudunk vele végezni. Hátránya, hogy jóval nehezebb, mint az elektromos verzió, így a vele való munka is megterhelőbb, de valamit valamiért.

Ha nem szeretnénk összetaposni a szépen megmunkált földet, akkor válasszunk olyan kapálógépet, amin oldalra állítható a kezelőkar. Biztonságunk érdekében figyeljünk arra, hogy a pengék véletlen forgása megakadályozható legyen.

Benzinmotoros gépeink

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.